Loading...

Voor de beste beleving:
roteer uw apparaat

Of u nu op zakenreis bent of op vakantie gaat naar uw droombestemming. In uw hotelkamer draait het om sfeer, ontspanning en luxe. Door de jaren heen is het hotelinterieur en techniek in hotelkamers snel veranderd en altijd van alle gemakken voorzien. Hotels van vroeger waren dan ook heel anders dan nu. Van petroleumlampen, radio en de eerste koffiezetapparaten tot nieuwe technologie zoals gratis Wifi en televisie on-demand. Nieuwsgierig wat er in de loop der jaren allemaal veranderd is? Kijk mee naar de afgelopen eeuw van hotels, interieur in hotelkamers en technologische ontwikkelingen in vogelvlucht.

Begin 20ste eeuw is elektrische verlichting een teken van rijkdom. Tot die tijd worden vooral petroleumlampen gebruikt. In 1883 heeft slechts één hotel in Amsterdam elektrische verlichting. Niet lang hierna stappen andere luxe hotels en chique warenhuizen ook over op elektrisch licht. Sinds 1907 zijn de eerste telefoons in hotelkamers te vinden. Een telefoniste zorgt voor de verbinding.

U waant zich in de stijl van The Great Gatsby. Geïnspireerd door Art Deco is er een overdaad aan het gebruik van goud, marmer en geometrische versieringen. Telefoons krijgen een kiesschijf, waardoor tussenkomst van een telefoniste niet meer nodig is. Een hotel in Boston is in 1927 de eerste die radio’s op de hotelkamers plaatst.

Geometrische vormen en pure materialen zoals staal, glas, hout en beton zijn terug te zien in het interieur. Zo krijgen hotelkamers een moderne industriële look. Radioprogramma’s zijn een belangrijke bron van entertainment, waardoor de radio een meer prominente plek in woon- en hotelkamers krijgt.

De inrichting in de jaren 40 is veel huiselijker dan het strakke en koele interieur van de voorgaande jaren. Bloemenmotieven, houten meubelen en kanten kleedjes dienen als aankleding voor hotelkamers. De radio, en met name Radio Oranje, is tijdens de oorlog een zeer belangrijke bron van informatie. Om de kans op inbeslagname te voorkomen, wordt de radio vaak verstopt.

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog viert industrialisatie en design hoogtij. Radio’s worden kleiner of zelfs draagbaar en handgezette filterkoffie behoort tot het verleden met de komst van het koffiezetapparaat. Het Roosevelt hotel in New York installeert als eerste televisies op hotelkamers. In 1951 is de eerste nationale televisie-uitzending in Nederland.

Ontspanning wordt steeds belangrijker, waardoor stoelen groter en comfortabeler worden. Geometrische vormen, felle kleuren en bloemenprints zijn in elk interieur terug te vinden. Hifi radio zorgt voor een betere geluidskwaliteit en commerciële zee-zender Radio Veronica draait muziek van grote pop en rock-‘n-roll bands.

Oranje, rood, bruin, geel en wit zijn trendkleuren in de jaren 70. Ook worden er dekbedden gebruikt in plaats van lakens. Telefonie wordt als dienst in hotels wereldwijd aangeboden, de kosten zijn op rekening van de gast. De eerste minibar staat in 1974 in luxe hotelkamers in Hongkong. Een jaar later worden de eerste kleurentelevisies op hotelkamers geïnstalleerd.

De inrichting is landelijk en romantisch, zo ziet u overal zachtroze tinten. Telefoons hebben druktoetsen, zodat bellen veel sneller gaat. Vanaf 1986 is het mogelijk om on-demand films te kijken in uw hotelkamer. Aan het einde van dit decennium verdwijnen langzaam de ouderwetse sleutelsloten en komt u voor het eerst met een keycard uw hotelkamer binnen.

Rustige kleuren zoals wit, helderblauw, grijs en crème worden gecombineerd met ruitjes-, streepjes- en bloemenpatronen. Steeds meer hotels hebben elektronische kluisjes, zo kunt u uw waardevolle bezittingen veilig opbergen. Ook gebruiken zakelijke gasten draagbare laptops, waarvoor ruimte nodig is om op de kamer te kunnen werken. In 1996 is de eerste Wifi-connectie beschikbaar voor gasten.

Diepe kleuren en natuurlijke materialen zorgen voor rust. Zonwering en verlichting worden bestuurd door tablets en smartphones. Reserveringen per Tweet en bedienende robots zijn niet ongewoon.

Via het Wifi-netwerk van geselecteerde hotelketens van AccorHotels is MyWebValet beschikbaar; een platform waarmee u gemakkelijk roomservice bestelt, vragen aan de receptie doorgeeft en het laatste nieuws leest. Daarnaast heeft u het voor het zeggen in de hotelbar. Via een tablet draait u uw favoriete muziek terwijl u geniet van een vers getapt biertje, frisse cocktail of een goede kop koffie.

Uw bestemming komt naar u toe in uw hotelkamer. De overnachting wordt hiermee een exclusieve ervaring. Het interieur biedt een bonte mix van lokale designers en kunstenaars. Dit zorgt voor een constant wisselende hypereclectische high-end sfeer waar tijdperken door elkaar lopen.

Technologie is onopvallend aanwezig en maakt het gebruik van devices overbodig. Spiegels, muren en ramen in de kamer zijn displays om de ruimte aan te passen naar uw wensen. Augmented reality zorgt voor een unieke en efficiënte ervaring op het gebied van informatie en entertainment. Hotel keycards verdwijnen, u registreert zich bij de balie of informatiezuil en u opent uw hotelkamer met uw vingerafdruk of gezichtsherkenning.